Články

ČO NÁM ODHAĽUJÚ SNY

rozhovor pre časopis Nový čas pre ženy

Aký je Váš príbeh, ako ste sa dostali k práci o snoch? Prečo práve sny, čo vás k práci s nimi viedlo? Sú naozaj také podstatné a oplatí sa im venovať našu pozornosť?

Už ako malé dieťa som bola veľmi zvedavá a podnikala som dobrodružné výpravy hlavne do pivnice domu a veľkej záhrady starých rodičov. Zažívala som príhody, v ktorých som nerozlišovala medzi realitou a snom. Často som sedávala v korune milovanej jablone a  predstavovala som si, že som v inom svete. A ako to už býva, keď som išla do školy tento celistvý svet sa rozpadol. V škole disciplína a povinnosti, doma drobné práce a učenie a keď zvýšil čas, tak knihy. Stala som sa vášnivou čitateľkou.  Čítala som všetko, čo mi prišlo pod ruku, ale učarovali mi hlavne knižky od K. Maya, J. Verneho a E. R. Burroughsa. Milovala som ich svet fantázie, snov a dobrodružstva. Z tohto obdobia si pamätám aj zopár svojich snov. Skutočnú pozornosť som im však začala venovať až na vysokej škole. Objavila som práce S. Freuda a C. G. Junga. Bola som nadšená, že takí velikáni sa snami zaoberajú do hĺbky. Obaja mi boli inšpiráciou na mojej ceste do nevedomia. Snový svet som si zamilovala. Pochopila som, že sny sú pre nás priestor nielen na kompenzáciu toho, čo si v živote nevieme alebo nemôžeme dovoliť žiť, ale hlavne sú v nich pre nás ukryté veľmi dôležité informácie. A toto bol hlavný dôvod, prečo som sa rozhodla venovať snom v širších súvislostiach. Chcela som aj ostatným ľuďom ukázať, že ich sny obsahujú nesmierne bohatstvo, ktoré často zostáva nepovšimnuté a neporozumené.  Stačí trošku vedomej pozornosti a človek sa môže veľa dozvedieť o sebe a tieto správy začleniť do svojho reálneho sveta. Zvyčajne je sen definovaný ako zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných mozgom počas spánku. Sen však pravdepodobne nejako prekračuje túto strohú definíciu. To ako sen vzniká a prečo sa nám sníva je dodnes predmetom vedeckého výskumu. Napríklad, že je to už spomínaný kompenzačný proces, ktorý slúži na vyplnenie našich prianí a túžob, alebo že je to konsolidačný proces, ktorý slúži na vytvorenie duševnej rovnováhy, ďalej, že sny slúžia na zbavovanie sa nadbytočných informácií, na upevnenie pamäti, na riešenie problémov, alebo ako simulátory na tréning zručností a podobne.

Čo všetko Vaša práca zahŕňa, čo je vlastne jej cieľom, prečo ste sa rozhodli založiť Vedomé snívanie?čo môže ľuďom priniesť pracovať s ich snami? V akých sférach života im môže rozbor snov a práca s nimi pomôcť?

V roku 2009 som začala vydávať moje sny v knižnej podobe, vydala som tri knižky a práve sa tlačí štvrtá knižka Snové telá. Založila som na FB stránku Vedomé snívanie, kde poskytujem zaujímavé informácie o spánku a snoch. Raz do mesiaca, vždy 20-teho v mesiaci organizujem Snové rozhovory, kde môže prísť každý, koho snívanie zaujíma. Rozprávame sa o spánku a snoch, ich význame, o tom, čo znamenajú snové symboly a ako si sám vyložiť svoj sen. Tiež robím workshopy, kde ideme viacej do hĺbky a skúšame si rôzne techniky pre vysnívanie sna a následnú prácu s ním. A ak niekto potrebuje osobnú konzultáciu na svoj sen, tak sa stretneme a vtedy môžeme použiť aj niektoré techniky ako napríklad Návrat do sna, kde sa pýtame jednotlivých snových postáv – Ktorá moja časť si? Akú máš pre mňa informáciu? Alebo skúšame zmeniť dej sna či jeho koniec.  Ak nie je možné osobné stretnutie, tak rozoberieme sen cez FB messenger. Chcem zdôrazniť, že moja práca je výhradne byť sprievodkyňou na ceste pre snívajúceho. Každý človek potrebuje prísť sám na význam svojho sna, čiže ja sama snívajúcemu nevykladám jeho sen. Na prácu so snami nepoužívam žiadne snáre. Symboly majú pre človeka vždy osobitý význam. Jablko môže byť pre niekoho symbolom pravdy, pre iného symbolom prítomnosti a pre iného symbolom zrady. Som veľmi rada, že čoraz častejšie sa ozývajú ľudia a chcú porozumieť, prečo sa im prisnil práve takýto sen a čo to znamená.

Každý sen je správou z nevedomia. Môže človeku povedať o tom, že si kompenzuje niečo, čo v realite nežije. Následne človek môže zmeniť svoje chovanie tak, aby aj v realite dokázal žiť to, o čom sníva. Sen môže človeka upozorniť na staré nevyriešené traumy a následnou prácou snívajúci pochopí, čo má spraviť v realite, aby sa takáto stará trauma vyliečila a neovplyvňovala viacej negatívne jeho život. Sen často dopredu upozorňuje na blížiace sa zdravotné problémy, ukáže, čo treba spraviť, aby sa človek vyliečil. Opakujúci sa sen môže poukazovať na to, že sa človek zacyklil v niektorých svojich názoroch či životných postojoch a nevie sa pohnúť z miesta. Vždy kladiem presné otázky a snívajúci hľadá odpovede. Ten kto sa ozaj chce dozvedieť niečo viac o sebe, vždy odpovede nájde. A nasleduje ohromná úľava a človek vie začleniť snové informácie do svojho bežného života. A o toto práve ide, aby sen neostal len spomienkou, ktorá o chvíľu vyprchá, ale sa nevedomý svet stal priateľom a radcom človeka v jeho reálnom živote. Každému kto sa chce venovať svojim snom a porozumieť sebe, odporúčam písať si snový denník. Snové denníky umožňujú aj po mnohých rokoch vrátiť sa k niektorým snom. A odrazu sa ukáže ich zmysel, ktorý v danom čase človek nedokázal pochopiť.

Ako snívať lucidné sny

Vplyv snov na prácu vedcov či umelcov je známy aj z minulosti – chemik Kekule pochopil v sne, že vzorec benzénu, ktorý hľadal má kruhový charakter, ruský vedec Mendelejev uvidel periodickú tabuľku prvkov v sne, zo snov čerpali mnohí výtvarníci ako Salvator Dalí, Hieronymus Bosch, či Wiliam Blake, v literatúre sa snami inšpiroval svetoznámy autor sci-fi Philip K.Dick, ale aj Lewis Caroll a jeho Alica v krajine zázrakov, vo filme so snami pracoval Ingmar Bergman, Federico Felliny, v súčasnosti David Lynch, Jan Švankmajer alebo Christopher Nolan, sen inšpiroval aj takého hudobníka ako Paul McCartney a napísal známu pieseň Let It Be.

Chcela by som tiež spomenúť, čo to vlastne je vedomé snívanie. Aký je rozdiel medzi snívaním vedomým a nevedomým. Nevedomé snívanie je snívanie, kedy človek nijako do snívania aktívne nezasahuje. Večer ide spať, sníva sa mu štyri až päť snov, aj keď si z nich niečo zapamätá, neprikladá im žiadnu váhu a zvyčajne na ne veľmi rýchlo zabudne.  Vedomé snívanie je proces, kedy človek aktívne začína do snov zasahovať. Vytýči si cieľ a kladie si otázku do snov k tomu, čo chce vyriešiť alebo porozumieť, vysníva sen a následne s ním pracuje niektorou metódou výkladu sna. V rámci vedomého snívania jednu jeho časť tvoria takzvané lucidné sny. Lucidný sen je taký sen, v ktorom snívajúci vie, že sníva. Vie, že je v sne a dosiahne určitý stupeň kontroly nad obsahom svojho sna. V bežnom, nevedomom sne toto nie je možné. Takmer každý človek sa dokáže naučiť lucidne snívať. Niektorí ľudia majú lucidné sny spontánne od detstva. Kto ich nemá, tak môže vyvinúť úsilie a určite sa mu podarí lucidný sen zažiť. Na to, aby človek mal lucidné sny existuje mnoho techník a návodov. Niektoré sú veľmi jednoduché ako napríklad sa cez deň na chvíľu zastaviť vo svojej obvyklej činnosti a povedať si – Toto je iba sen! A o dve hodiny opäť – Toto je iba sen! A takto pokračovať celý deň až kým človek nejde spať. Vyžaduje to trošku pozornosti, ale dá sa to. Skvelou pomôckou sú časovače na mobile. Každé dve hodiny si nastaviť časovač a povedať si – Toto je iba sen! Ale nie mechanicky. Ozaj vedome sa poobzerať s plnou pozornosťou okolo seba a až priam detsky sa čudovať, že aha som v sne. Potom má človek šancu, že si spomenie na túto formulku aj v skutočnom sne. A keď si v sne uvedomí, že toto je iba sen, v tej chvíli začína lucidný sen. Niektorí ľudia majú po takomto cvičení lucidný sen do pár dní, iní musia byť vytrvalí, pridať si nejaké ďalšie cvičenia a čakať aj dva tri mesiace. Ale kto vytrvá, ten zažije skutočne neobyčajnú vec. Uvedomiť si v sne, že človek sníva, je úžasná skúsenosť. Lucidné snívanie sa dá využiť pre svoj osobný rast. Možnosti sú rozsiahle, záleží len na človeku, aké hranice si sám v sne stanoví. Môžu sa využiť napríklad na vzdelávanie sa a vedecký výskum, na pochopenie zdravotných problémov, na umelecké vízie a riešenie tvorivých problémov, na zábavu, relaxáciu a realizovanie túžob. Kto má záujem môže si prečítať skvelé knihy o lucidnom snívaní – od S. LaBerge – Lucidní snění, od R. Mosseho – Vědomé snění či od R. Waggonera – Lucidní snění. Želám všetkým snívačom krásne vedomé sny.

HOVORIA K VÁM SNY?

rozhovor pre časopis Happy

Sny boli odjakživa súčasťou mágie našich predkov. Dokonca aj faraóni, cisári či králi mali svojich vykladačov snov, ktorí v ich snoch hľadali predpovede do budúcnosti či varovania. V podstate to robíme aj dnes. Len si spomeňte, ako vás vie vykoľajiť sen o vypadnutom zube či smrti blízkeho človeka. Zuzana Foltýnová sa snom venuje viac ako 30 rokov. Hovorí, že prostredníctvom snov vieme ovplyvniť svoj osobný rast, úspech či dokonca zdravie.

Zuzka, prečo ťa zaujímajú sny? Každý z nás sníva, niektorí si však svoje sny ani nepamätajú, iní nad nimi mávnu rukou, maximálne sa na nich pobavia… Prečo sa ty na sny pozeráš inak?

Sny sú úžasný priestor pre každého zvedavého a tvorivého človeka. Ako sen vzniká a prečo sa nám sníva, je predmetom neustáleho vedeckého výskumu. Sen je kompenzačný proces, ktorý slúži na vyplnenie našich prianí, ktoré nevieme realizovať – to je jeden z názorov. Ďalší tvrdí, že sen je konsolidačný proces, ktorý slúži na vytvorenie duševnej vyrovnanosti. Iné názory hovoria, že sen prospieva k upevneniu pamäti, k riešeniu problémov, funguje ako simulátor na tréning zručností a podobne. Napriek množstvu vedeckých poznatkov zostáva pre mňa sen stále priestorom, kde je veľa neobjaveného a hľadanie nových významov sa stalo predmetom môjho výskumu. Niektoré svoje sny si pamätám ešte z detstva.

Kedy si sa snom začala venovať naplno?

Skutočnú pozornosť som snom začala venovať až na vysokej škole, keď som objavila práce psychiatra a psychoanalytika Carla Gustava Junga. Bola som nadšená, že taký velikán sa snami zaoberá do hĺbky, do akej som ja vtedy len nakukla. Jung mi bol inšpiráciou a ukázal mi, že zanedbávam nesmierne rozsiahlu časť svojej bytosti – svoje nevedomie. Sny sa tak stali mojím sprievodcom. Začala som s nimi vedome pracovať. Radím sa so snami vždy, keď potrebujem vo svojom živote niečo vyriešiť, alebo keď chcem porozumieť nejakej skutočnosti. Snové odpovede ma vždy užasnú, pretože ja vo svojej racionalite by som na niektoré veci nikdy neprišla.

PREČO JE DOBRÉ ZAPISOVAŤ SI SVOJE SNY?

Máš svoj snový denník? Čo napríklad vidíš, keď sa pozrieš spätne na svoje sny spred dvoch – troch rokov…?

Inšpirovaná Jungom som si začala svoje sny zapisovať ešte na vysokej škole v roku 1985. Mám celkom slušnú zbierku snových denníkov. Ak chce niekto vedome pracovať so svojimi snami, tak vedenie snového denníka je nevyhnutná súčasť práce. Krása a nejednoznačnosť snov ma inšpirovali natoľko, že som sa rozhodla vydávať ich v knižnej podobe. Zo snových denníkov som čerpala pri písaní svojich štyroch knižiek. Ale aj keď opomenieme túto tvorivú aktivitu, tak snové denníky umožňujú aj po mnohých rokoch vrátiť sa k niektorým snom. A odrazu sa ukáže ich zmysel, ktorý som v danom čase nedokázala pochopiť. Prepojí sa medzi sebou niekoľko snov so svojimi snovými symbolmi alebo so snovým miestom a bum! Veci do seba zapadnú a ja vidím význam a dáva mi to logiku. V priebehu času ma napríklad začala zaujímať téma snové telá. Položila som otázku do snov – koľko mám ďalších, jemnohmotných tiel? Nevedomie posielalo sny a odrazu som si uvedomila, že podobné sny mám v snových denníkoch zapísané už od roku 1985, ale nevedela som si ich nijako vysvetliť. A teraz mi to dávalo zmysel a tak vznikla moja štvrtá knižka Snové telá.

Mnohí z nás majú nejaký opakujúci sa sen. Čo to znamená?

Opakujúce sa sny sú veľmi zaujímavý snový fenomén. Na túto tému sú rôzne vysvetlenia odborníkov na sny. Ja sa prikláňam k tomu, že opakujúci sa sen nás dôrazne upozorňuje na nejaké skutočnosti z nášho života, s ktorými nevieme či nechceme pohnúť. Stojíme na mieste a nedokážeme spraviť ani krok, to je veľmi výstižný opakujúci sa sen, ktorý máva veľa ľudí. A tak je to aj v ich reálnom živote. Títo ľudia sa možno zacyklili vo svojej práci, vo vzťahoch, opakujú stále tie isté chyby v správaní. Naše nevedomie nám ukazuje, ako na tom naozaj sme. Sen hovorí pravdu o nás, rád žartuje, to áno, ale neklame. A v tejto chvíli prichádza čas na vedomú prácu so snom. Je to veľmi jednoduché. Treba si položiť otázku do sna: Čo mám urobiť preto, aby som sa pohol vo svojom živote ďalej? Nevedomie odpovie prostredníctvom sna. A potom už treba len porozumieť jeho posolstvu a následne ho zrealizovať vo svojom každodennom živote.

POLOŽTE SI DO SNOV OTÁZKU

V súčasnosti sa zaoberáš najmä vedomým snívaním. Aký je rozdiel medzi vedomým a nevedomým snívaním?

Nevedomé snívanie je snívanie, keď človek nijako do procesu snov aktívne nezasahuje. Večer ide spať, sníva sa mu štyri až päť snov, aj keď si z nich niečo zapamätá, zvyčajne mávne nad tým rukou a keď sa mu opakuje nejaká nočná mora, snaží sa na ňu rýchlo zabudnúť. Maximálne si pokecáme s kamarátkou na kávičke, o tom, čo sa nám dnes snívalo… Na rozdiel od nevedomého snívania je vedomé snívanie proces, keď človek aktívne začína do snov zasahovať. Vytýči si zámer a kladie si otázku do snov podľa toho, čo chce vyriešiť alebo čomu chce porozumieť, vysníva sen a následne s ním pracuje nielen pomocou výkladu sna cez symboly, ale aj procesovo orientovanou prácou.

Môžeš to trochu vysvetliť? Čo si máme predstaviť pod „procesovo orientovanou prácou“?

Procesová práca so snom je taká, pri ktorej sa človek opätovne vracia do snového diania a vedome v ňom koná. Napríklad vedie rozhovor so snovými postavami, alebo zmení dej či koniec sna a podobne. Čiže celý tento proces voláme vedomé snívanie. V rámci vedomého snívania jednu jeho časť tvoria takzvané lucidné sny, niektorí autori ich volajú vedomé sny. Ja mám radšej termín lucidné sny, aby sa vedomé snívanie nezužovalo len na tento jeden typ sna. Lucidný sen je taký sen, v ktorom snívajúci vie, že sníva. Vie, že je v sne a dosiahne určitý stupeň kontroly nad obsahom svojho sna.

NAUČTE SA SNÍVAŤ VEDOMÉ SNY

Je každý z nás schopný snívať lucidný sen? Mnohí totiž hovoria, že nesnívajú, teda svoje sny si nepamätajú – vedia si aj takíto ľudia navodiť lucidné sny? A ako dlho asi trvá, kým sa to človek naučí?

Každý človek má možnosť naučiť sa lucidne snívať. Niektorí ľudia majú lucidné sny spontánne od detstva. Kto ich nemá, tak môže nad tým popracovať. Na to, aby človek mal lucidné sny, existuje mnoho techník a návodov. Niektoré sú veľmi jednoduché, ako napríklad si cez deň viackrát povedať – Toto je iba sen! Potom má človek  šancu, že si spomenie na túto formulku aj vo sne. A keď si vo sne uvedomí, že toto je iba sen, v tej chvíli začína lucidný sen. Ďalšia jednoduchá technika je napísať si na papierik napríklad vetu – Dnes v noci budem mať lucidný sen. Túto vetu si treba viackrát cez deň čítať, a hlavne pred spaním. Niektorí ľudia majú po takomto cvičení lucidný sen do pár dní, iní musia byť vytrvalí, pridať si nejaké ďalšie cvičenia a čakať aj dva-tri mesiace. Ale kto vytrvá, ten zažije skutočne úžasnú vec. Uvedomiť si v sne, že človek sníva, je fantastické. Má tak príležitosť, začať chápať, kto je.

SEN A OSOBNÝ RAST

Hovoríš, že vedomé snívanie sa dá využiť pre osobný rast. Ako?

Jedným z prvých psychológov osobnosti, ktorý použil pojem „personal growth“,  teda osobný rast, bol Gordon W. Allport. Podľa Allporta osobný rast v princípe predstavuje jedinú súvislú a neprerušenú cestu. V rámci osobného rastu ide o také aspekty, ako je učenie, sebaúcta, sebauvedomenie, integrita, spolupatričnosť a podobne. Vedomé snívanie možno využívať pre všetky tieto aspekty – človek môže prísť na nový vedecký objav, môže porozumieť nejakej svojej traume z detstva, prijať ju, odpustiť aktérom a nadobudnúť stratenú sebaúctu, môže sa pokúsiť  vyriešiť si večné otázky – Kto som? Odkiaľ prichádzam a kam smerujem? a podobne. Ak si človek bude viac uvedomovať svoje sny, bude si viac uvedomovať aj svoj život, bude vnímať, ako jeho myšlienky a emócie vytvárajú svet, v ktorom žije. A pochopí, že je v moci každého človeka svet okolo seba aj meniť.

V SNE NÁJDETE ODPOVEĎ NA VŠETKO

Na čo všetko teda môžem využiť vedomé snívanie?

Z minulosti sú známe historky o tom, ako napríklad ruský vedec Mendelejev uvidel periodickú tabuľku prvkov v sne, chemik Kekule pochopil v sne, že vzorec benzénu, ktorý hľadal, má kruhový charakter, zo snov čerpali mnohí výtvarníci ako Hieronymus Bosch, Salvator Dalí či Wiliam Blake, v literatúre sa snami inšpiroval svetoznámy autor sci-fi Philip K. Dick, ale aj Lewis Caroll (jeho známa Alica v krajine zázrakov), vo filme so snami pracoval Ingmar Bergman, Federico Felliny, David Lynch, Jan Švankmajer alebo Christopher Nolan a podobne. Vedomé snívanie je osožné aj pre obyčajného smrteľníka. Môže ho využiť na vzdelávanie sa, pre zdravie a vnútorný rast, na riešenie tvorivých problémov a rozvoj umeleckých vízií, na pomoc pri rozhodovaní sa a podobne. Ak chce človek pomocou svojich snov prísť k nevšednému poznaniu, mal by vykonať prácu od jasne sformulovaného problému, ktorý chce vyriešiť, cez otázku, ktorú si bude klásť do snov, vysnívať si sen a následne s ním pracovať. Odpovede naisto dostane každý, kto sa touto cestou vydá. Naše nevedomie je v skutočnosti veľmi múdre, snový zdroj je múdrejší než naše ego a odpoveď nám pošle vždy, keď vníma úprimný záujem.

Na workshopoch, ktoré vedieš, hovoríš, že pomocou vedomého snívania sa dajú liečiť aj choré časti tela. Úprimne poviem, že si to neviem dosť dobre predstaviť…

Využívanie snov na liečenie tela a duše nie je nič nové. Už v starom Grécku chorí ľudia usínali v chrámoch na to určených, a dúfali v sny, ktoré ich vyliečia alebo aspoň odhalia príčinu ich chorôb a ukážu, kde hľadať liek. Niekedy dostávali informácie sprostredkovane od človeka, ktorý bol na to určený a sen vysníval namiesto nich. Človek je komplexný viacúrovňový systém.  Vnútorné predstavy a vizualizácia sa využívajú v širokom spektre psychoterapeutických prístupov, a teda ich možno používať aj v snoch. Najvyššiu účinnosť majú v tomto prípade lucidné sny. Človek sa ocitne v lucidnom sne a predstaví si napríklad, že na svoj chorý orgán púšťa silný prúd liečivého svetla zo svojich rúk, alebo že vstupuje do liečivého kúpeľa a podobne. Experimenty s lucidným snívaním jasne ukázali prepojenosť medzi mysľou a telom. V knihách od M. I. Barascha „Léčivé sny“ alebo od Roberta Mosseho „Vědomé snění“ je uvedených veľa konkrétnych príkladov, keď si ľudia pomocou sna dokázali vyliečiť chorú časť tela, alebo aspoň zlepšiť svoj zdravotný stav – či už psychický alebo fyzický.

A čo hovoríš na typické, každému známe výklady snov cez symboly, ako to bolo bežné v minulosti – že napríklad vypadnutý zub symbolizuje smrť alebo stratu, dieťa v sne symbolizuje príchod starostí a podobne. Ako to vnímaš, môže byť v tom kúsok pravdy?

Výklad sna cez symboly, ktoré sú uvedené v snári je dnes už prekonaná záležitosť. Na tomto sa už dávno zhodli aj psychológovia, ktorí pracujú so snami. Významy jednotlivých symbolov si každý človek vytvára individuálne na základe svojich skúseností a úrovne svojho poznania. Symbol je vizuálny znak, ktorý odkazuje na určitý tradičný význam. Symbol je taký znak, ktorý zastupuje niečo iné na základe istej podobnosti. Predstav si napríklad, že v sne sa vyskytne oko v akejkoľvek podobe. Pre niekoho bude symbolom bdelosti, že má na niečo dávať veľký pozor, pre iného bude symbolom múdrosti  s ukrytou informáciou o tom, ako získať späť stratenú energiu, a pre ďalšieho bude znamenať súvislosť so zdravím a že si má napríklad ísť dať vyšetriť očné pozadie. Význam symbolu vyplynie vždy pri práci so snom, vylúpne sa z neho ako orech zo škrupiny. Ing. Zuzana Foltýnová pôvodne vyštudovala chemicko-technologickú fakultu STU.  Snom sa venuje viac ako 30 rokov, je autorkou kníh – Spomenúť si/36 snov, Snový cestopis Bratislavy/sedem brán, 33 snov Xyché a Snové telá.  Ak si chcete vyskúšať vedomé snívanie, môžete tak urobiť aj na niektorom z jej workshopov, ktoré sú orientované na rôzne témy – Sny, spánok a snové telá, Sny a efekt motýlieho krídla, Sny a vízia do budúcnosti, Lucidné snívanie, Techniky lucidného snívania a pod.