Naháňa ma strašidelná nočná mora

NAHÁŇA MA STRAŠIDELNÁ NOČNÁ MORA

Zrazu som sa ocitol vo vlastnom byte, ktorý sa zdal byť úplne tichý a prázdny. Cítil som sa zvláštne, ako keby som bol sledovaný nejakou neviditeľnou silou. Keď som sa pohol, steny okolo mňa sa začali pohybovať a vydávať strašidelné zvuky. Vytvoril sa tunel a ja som vošiel do neho. Postupne som sa dostal do temných a neznámych chodieb, ktoré sa zdali byť nekonečné. V každom kroku som cítil chlad a vlhkosť, ktorá sa mi dostávala pod kožu. Moje vlastné dýchanie sa stalo hlasnejším a nepokojnejším. Náhle som sa zastavil pred obrovskými dverami, ktoré sa predo mnou otvorili. Vstúpil som do miestnosti a stretol som sa so svojím najväčším strachom – postavou, ktorá sa zdala byť temnou a nepriateľskou. Vznášala sa vo vzduchu, pohybovala sa nenormálnym spôsobom a zízala na mňa svojimi ohromujúcimi očami. Nevedomky som sa pokúšal uniknúť, no moje nohy sa zdali byť ťažké a neohrabané. Postava sa začala ku mne približovať. Jej hrozivý smiech napĺňal celú miestnosť. Pokúšal som sa kričať, no moje hrdlo bolo zablokované. S nárazom som sa zobudil z nočnej mory, potiac sa a srdce mi búšilo ako o život. Pomaly som si uvedomil, že sa nachádzam v bezpečí, v mojej vlastnej posteli. Nočná mora sa rozplynula ako dym, no ešte dlho som cítil jej nesmierny vplyv na môj stav mysle.

Pripomína vám to niečo? Vaše vlastné nočné mory? A čo to teda je tá nočná mora?

Nočná mora je intenzívny, nepríjemný až strašidelný sen, ktorý sa zvyčajne vyskytuje počas fázy spánku nazývanej REM (Rapid Eye Movement). Nočné mory sú často sprevádzané živými vizuálnymi, zvukovými a emocionálnymi zážitkami, ktoré sú pre jednotlivca veľmi reálne a desivé. Typické nočné mory sú pomernedlhé, so sofistikovaným dejom. Človek v nich cíti zväčša strach, hnev či úzkosť. Nočné mory sa môžu líšiť v obsahu a témach. Niektoré z bežných tém nočných môr zahŕňajú stratu kontroly, útoky zvierat, pád, unikanie pred nebezpečím, únosy alebo stratu blízkej osoby, fyzické násilie, smrť.

Na úrovni fyzického tela sa nočné mory prejavujú miernou aktiváciou autonómneho nervového systému, čo je napríklad zrýchlený dych a tep alebo potenie sa. Hlasové prejavy ako krik, či plač nie sú bežné, pretože v REM fáze spánku nemáme svalové napätie. Snívajúci si po prebudení nočnú moru dobre pamätá.

Nočné mory majú tri základné úrovne – mierna – v priemere menej než jedna príhoda za týždeň, potom stredne ťažká – jedna alebo viac príhod týždenne, a ťažká kde je každodenný výskyt nočných môr.

Nočné mory môžu mať rôzne príčiny a nie je možné jednoznačne určiť presný dôvod, prečo ľudia majú nočné mory. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré sa pripisujú výskytu nočných môr:

1. Stres a úzkosť: Nočné mory sú často spojené so zvýšeným stresom a úzkosťou. Stresové udalosti, ako sú pracovné problémy, osobné ťažkosti alebo traumatické zážitky, môžu ovplyvniť spánok a snenie. Stres a úzkosť môžu vyvolávať nočné mory alebo zhoršiť ich frekvenciu a intenzitu.

2. Traumatické zážitky: Nočné mory môžu byť spojené s traumatickými udalosťami, ako je napríklad útok, nehoda, vojna alebo iné fyzicky alebo emocionálne traumatické skúsenosti. Tieto zážitky môžu pretrvávať v podvedomí jednotlivca a prejavovať sa prostredníctvom nočných môr.

3. Zdravotné podmienky: Niektoré zdravotné podmienky a poruchy spánku, ako je napríklad posttraumatická stresová porucha (PTSD), depresia, úzkostné poruchy alebo nespavosť, môžu zvýšiť pravdepodobnosť výskytu nočných môr.

4. Externé vplyvy: Nočné mory môžu byť vyvolané aj vonkajšími faktormi, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, užívanie určitých liekov, zmeny spánkového prostredia (napríklad nové prostredie počas cestovania) alebo fyzické nepohodlie (napríklad horúčka, bolesti).

Liečba nočných môr závisí od individuálnych potrieb a príčin nočných môr. Tu je niekoľko spôsobov, ako sa dá liečiť nočná mora:

1. Relaxačné techniky: Naučte sa techniky relaxácie, ako je meditácia, hlboké dýchanie, progresívna svalová relaxácia alebo vizualizácia. Tieto techniky môžu pomôcť znížiť úzkosť a napätie pred spaním a v priebehu spánku.

2. Zdravý spánok: Uistite sa, že dodržiavate zdravé návyky spánku, ako je pravidelný spánkový rozvrh, zdravý životný štýl a vhodné spánkové prostredie.

3. Zvládanie stresu: Znížte stres a úzkosť pomocou stratégií, ako je cvičenie, meditácia, terapia hovorom alebo zápis do denníka. Zvládanie stresu v dennom živote môže mať pozitívny vplyv na nočné mory.

4. Terapia spracovania traumatických udalostí: Ak sú nočné mory spojené s traumatickými zážitkami, môže pomôcť terapia EMDR alebo kognitívno-behaviorálna terapia (KBT).

5. Farmakoterapia: V niektorých prípadoch môže byť indikované farmakologické liečenie nočných môr, najmä ak sú spojené s psychickými poruchami, ako je posttraumatická stresová porucha (PTSD) alebo depresia. O vhodnosti farmakoterapie by ste mali diskutovať s lekárom alebo psychiatrom.

Je dôležité si uvedomiť, že nočné mory sú bežným fenoménom a môžu sa vyskytovať u ľudí v rôznych životných obdobiach. Väčšinou nie sú príznakom závažného zdravotného problému. Ak však nočné mory pretrvávajú, spôsobujú významnú úzkosť alebo negatívne ovplyvňujú spánok a každodenný život človeka, je vhodné vyhľadať pomoc odborníka, ako je psychológ alebo psychiater, ktorý môže poskytnúť podporu a vhodné terapeutické riešenia.

A ak ste už skúsili všetky bežné rady na vysporiadanie sa s nočnými morami a nič nefunguje, som tu pre vás. Píšte na FB messenger alebo mail: z.foltynova@gmail.com . Môžete sa pridať aj do FB skupiny Sny a spánok a tam komentovať, zdieľať svoje skúsenosti a klásť otázky.

Tak želám všetkým dobrý spánok a krásne sny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *